Zánka.klublap.hu

Zánkai látnivalók, térképek, szállodák, panziók, vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szolgáltatások

 

 


    
 

Zánkai látnivalók

 


Zánka A község kiemelkedő műemléke a református templom. A templomot először a nevezetes 1333-1335 között készült pápai tizedjegyzék említi. Azt, hogy patricíniuma Szent István király, 1519-ben rögzíti oklevél. A török időkben elnéptelenedő falut később részben német telepesekkel népesítik be. Az újjáépülő faluban a református és az evangélikus hívek 1786-ban engedélyt kapnak a megújítás utáni közös templomhasználatra.
 
A templom építéstörténetét az 1984-1985-ös műemléki föltárás idején tárták föl. A sziklaszirten álló templom építését az építészek a 12. századra teszik. Zánka temploma a Balaton-felvidék egyik legrégebbi temploma. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka a hajó keleti oldalán nyíló szentély, amely Dejte és Hidegség szentélyéhez hasonlóan négyzetes alaprajzú épülettestbe foglalt rotunda volt egykor. S ahogyan Hidegségen is, itt a zánkai templomban is a későbbi fölújítások idején tornyot építettek az erős falú rotundára.
 
Ez a szentélytípus keleti eredetű. Pontusz, Kis-Ázsia, Egyiptom ősi templomai, szíriai és kopt keresztény templomok, majd Bizánc művészete őrizte meg ezt a típust és nyugaton is elterjedt (például fuldai Szent Mihály templom). Mindez, és a templom patrocíniuma (Szent István király) szintén a korai építést valószínűsíti.
 
Zánka A templom egy másik ritka építészeti vonása a hajónyi szélességű nyugati torony. Ennek a párhuzamai német területről ismertek. Főleg a Brandenburgi Őrgrófságban volt elterjedt forma. Ennek építési idejét a templomot föltáró régész a 13. századra teszi.
 
A település legrangosabb nyári eseménye a Zánkai Halásznapok rendezvénysorozata júliusban. A strandbejárat előtt felállított fedett sátorban esténként színvonalas produkciók szórakoztatják a szép számú közönséget, miközben a borosgazdák kínálják zamatos boraikat a felállított borpavilonokban. A Halásznapok alatt rendeznek lövészversenyt, aszfaltrajz-versenyt, kerékpáros ügyességi vetélkedőt, hajnali horgászversenyt a számos színvonalas kulturális program mellett. Kiemelkedik az események közül a halászbál és a borverseny.
 
A községben lovagolni és teniszezni is lehet. A Zánka felett magasodó Hegyestűre a vasútállomástól sárga jelzés vezet. Az egykori bazaltvulkánt nagyrészt lebányászták, a csúcs megmaradt része a Balaton-felvidék egyik geológiai csodája. Az elhagyott bányaudvarról feltekintve a hatalmas bazaltoszlopok orgonasípszerű sora látható, tetejükről pedig csodás körpanoráma nyílik a Balaton középső vidékére, a Káli-medencére és a többi tanúhegyre. A Hegyestű ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által védett terület, szépen kiépített bemutatóhely, gépkocsival is elérhető.
 
(forrás: wikipedia.hu, iranymagyarorszag.hu)
 
 

Kabalasziget Magazin Online
 

 

octopustravel.com
A honlapot a Touristic Data System Kft. készítette  |  Minden jog fenntartva, 2009-2010  |  Médiaajánlat  |  Impresszum
 


általános információk  |  látnivalók  |  szálláshelyek  |  vendéglátóhelyek  |  utazási ajánlatok  |  egyéb szolgáltatások  |  térkép, navigáció  |  kapcsolódó linkek