Zánka.klublap.hu

Zánkai látnivalók, térképek, szállodák, panziók, vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szolgáltatások

 

 


    
 

Általános információk Zánkáról

 


Zánka Fekvése
 
Akalitól nyugatra a széles, enyhén lejtős parti sáv Zánkánál egész kis medencét képez. Ide futnak be az északi Nivegy-völgy és Káli-medence vizei és útjai.
 
Zánkánál a táj képe és a hegyeket felépítő kőzet anyaga is megváltozik. A parton permi vöröskövet találunk, az északnyugaton magasló Hegyes-tűvel azonban már megkezdődik a vulkanikus bazalthegyek sora. Zánka 890 lakosú község, közlekedési csomópont, Tapolca és Nagyvázsony irányába innen indulnak az utak.
 


Története
 
A honfoglaló magyarok a XI. században népesítették be a község területét. Az első, 1164-ből fennmaradt oklevél csak néhány lakost említ. A törökök a falut 1548-ban felégették, a falu elnéptelenedett.
 
Zánka A lakosság pótlására 1736-ban német családokat telepítettek be. A legnagyobb birtokosok ekkor az Esterházyak voltak. A XIX. században a lakosság főleg bortermeléssel és állattenyésztéssel foglalkozott. A község keleti határában 1975-ben adták át Közép-Európa legnagyobb gyermektáborát, amely ma Gyermeküdülő Centrum néven változatlanul minden kényelemmel és szolgáltatással felszerelt gyermekparadicsom. Strandja kisgyermekes családok számára is ideális, mivel a part egy részén a víz igen sekély. A tábor nyári rendezvényei nyitottak, a fiatalok körében népszerű a parti diszkó és a fedett mozi. Nemrég készült el a községet és az üdülőfalut összekötő kerékpárút is. 2002-ben adták át a parti sétány első megépült szakaszát, amely a Vérkúti úti vasúti átjáró alatt indul és halad a strandi öböl felé. Zánka dísze a község felett magasló, a XI. század végén épült román stílusú templom. A romos épületet a letelepült reformátusok 1786-ban felújították, a XIX. század végén a templom keleti oldalán tornyot emeltek. A szószéket ókori oszlopok tartják. A község Tájháza egy háromosztatú zsellérház, amely 1736-ban épült, az újratelepítés elsőként elkészült épülete.
 
A községben élő szőlőtermesztők, állattenyésztők, kovácsok, kőfaragók, nádazók, halászok bútorait és használati tárgyait mutatja be. Zánka fejlődése látványos. Megszépült a strand, megújult a Faluház. Régi vágy valósul meg a 250 m hosszan nyúló parti sétány kialakításával.
 
(forrás: wikipedia.hu, iranymagyarorszag.hu)
 
 

Kabalasziget Magazin Online
 

 

octopustravel.com
 

A honlapot a Touristic Data System Kft. készítette  |  Minden jog fenntartva, 2009-2010  |  Médiaajánlat  |  Impresszum
 


általános információk  |  látnivalók  |  szálláshelyek  |  vendéglátóhelyek  |  utazási ajánlatok  |  egyéb szolgáltatások  |  térkép, navigáció  |  kapcsolódó linkek