Vonyarcvashegy.klublap.hu

Vonyarcvashegyi látnivalók, térképek, szállodák, panziók, vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szolgáltatások

 

 


    
 

Vonyarcvashegyi látnivalók

 


Vonyarcvashegy A falu életének, fejlődésének a hatvanas évek óta legfontosabb mozgatója az idegenforgalom. A vashegyi barokk kápolna (a község keleti részén) barokk ízlésben épült a század elején. 2002-ben a kápolnát kívül-belül restaurálták. A Szent Kereszt-temetőkápolna 1820-ban, klasszicista stílusban épült. A községtől nyugatra, a Balaton partján szigetként emelkedik ki a Szent Mihály-domb dolomitszöge. A domb tetején korábban megerősített lakótorony, a török időkben pedig figyelőtorony állt. Ennek romjaira épült 1739-ben a ma is látható fogadalmi kápolna. A hagyomány szerint 1729-ben egy téli halászat során rianás szabdalta fel a jeget, 46 halászból 6 odaveszett, a többieket a szél jégtáblán a vonyarci partra sodorta, így megmenekültek. Akkor fogadták meg, hogy a dombra kápolnát emelnek. 1999-ben létesült a Balatoni Halászok parkja, amely a turisták kedvelt emlékfotó készítő helyévé vált. 2001-ben adták át a Millenniumi Parkot.
 
2002-ben jubilált a 40 Halász Emléknap rendezvénysorozat, amely a 10. alkalommal került megrendezésre. A nyári idegenforgalmi időszak kezdete a strand- és szezonnyitó ünnepség pünkösdkor. A strand 2002-ben jelentős fejlődésen ment át. Átadásra került két nemzetközi strandröplabda-, egy kézilabda-pálya és egy gyermek úszómedence.
 
Vonyarcvashegy A strandnyitást követő esemény júniusban a Szent Iván-éji tűzgyújtás. A környék borait bemutató Vonyarci Boros-forgatag ideje július utolsó hétvégéje. Augusztus második vasárnapja a "40 halász emléknapja". A programsorozat része a szombati halászléfőzés is, ingyenes kóstolóval. Vasárnap, az emlékhely megkoszorúzása után vidám műsor várja a résztvevőket a halászok parkjánál. Augusztus első két hetében nemzetközi festőművész-telepnek ad otthont a település. A résztvevők közös kiállításon mutatkoznak be a szintén ekkor itt alkotó fafaragó tábor művészeivel. A községben szeptemberben rendezik a Szezonzáró Vonyarci Búcsút. Új kiemelkedő rendezvénye a településnek a szeptember végi Szent Mihály-napi búcsú. Vonyarcvashegy központjából a zöld kereszt jelzésen juthatunk a Szent Mihály-dombra. Kellemes kirándulást tehetünk a Keszthelyi-hegység belsejében lévő Pető-hegy újjáépített Berzsenyi-kilátójához. A zöld háromszög a község feletti Vas-hegyre, a felújított Kitaibel-kilátóhoz vezet. A település új büszkesége a 140 m mélyen benyúló vízisípálya.
 
(forrás: iranymagyarorszag.hu)
 
 

Kabalasziget Magazin Online
 

 

octopustravel.com
A honlapot a Touristic Data System Kft. készítette  |  Minden jog fenntartva, 2009-2010  |  Médiaajánlat  |  Impresszum
 


általános információk  |  látnivalók  |  szálláshelyek  |  vendéglátóhelyek  |  utazási ajánlatok  |  egyéb szolgáltatások  |  térkép, navigáció  |  kapcsolódó linkek