Tihany.klublap.hu

Tihanyi látnivalók, térképek, szállodák, panziók, vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szolgáltatások

 

 


    
 

Tihanyi látnivalók

 


Tihany legismertebb látnivalója az apátsági templom és rendház. Az altemplom (1055-ből) teljes épségében megmaradt háromhajós román stílusú csarnokkripta, az egyetlen, Árpád-kori, épségben fennmaradt királyi temetkezőhely. Itt nyugszik az 1060-ban elhunyt I. András király.
 
Tihany A ma látható barokk templomot és kolostort 1719 és 1760 között építették, különösen szép a templom gazdag barokk berendezése. A rendházban működik a Tihanyi Bencés Apátság Galériája, amely nyaranta országos rangú tárlatoknak ad helyet.
 
Az Óvár nevű hegy ovális alaprajzú földsánc-rendszere a bronzkor végén és a korai vaskorban épült, keleti oldalában (a puha bazalttufa sziklafalban) ortodox görög szertartású remeték vájták ki celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket a középkorban. Ez a Kárpát-medencében, sőt Közép-Európában az egyetlen, viszonylag épségben megmaradt remetetelep.
 
A sokszor megénekelt tihanyi visszhang, az echó az apátsági templom falától visszaverődve szórakoztatja a turistákat.
 
A népi műemlék házak jellegzetes építőanyaga a szürkésbarna bazalttufa és a nád. A Pisky-sétányon eredeti állapotban, berendezve látogatható a Parasztgazda és a Halászcéh háza, valamint kissé távolabb a Fazekasház.
 
Tihany További megtekintésre érdemes látnivaló a Babamúzeum, melynek gyűjteménye régi, népviseletbe öltöztetett, porcelánfejű babákból áll. Tudományos érdeklődésű látogatóknak érdemes megtekinteni a geofizikus Eötvös Lóránd állandó emlékkiállítását. A bemutatónak helyet adó intézetben obszervatórium működik a föld mágnestér változásainak megfigyelésére.
 
A tihanyi nyár művészeti eseményekben, programokban gazdag. Július közepétől augusztus közepéig tartanak a Tihanyi Zenei Hónap rendezvényei, benne a Tihanyi Ünnepi Játékok daljáték és operaelőadásai (az apátság alatt felállított szabadtéri színpadon). Országos hírű a tihanyi orgonahangverseny-sorozat az apátsági templomban. Szeptember első felében rendezik a Tihanyi Szüreti Napokat térzenével, néptánccal, vásári komédiával, szüreti felvonulással, utcabállal.
 
A vitorlássport szerelmeseit jól felszerelt kikötők várják. A horgászok a Belső-tónál is hódolhatnak szenvedélyüknek.
 
Az egész Tihanyi-félsziget természetvédelmi terület. A félsziget délnyugati oldalánál lévő Bozsai-öböl a part eredeti, természetes állapotát őrzi háborítatlan nádasaival. A Belső- és a Külső-tó vulkáni kráter helyén keletkezett. A félsziget legmagasabb pontja a Csúcs-hegy, amely a bazalttufából feltörő gejzír maradványa. A Belső-tótól délre található mezőn az egykori gejzírműködés megkövesedett maradványai láthatók, ezek közül a legnagyobb az Aranyház. A Lóczy-tanösvény körbevisz a félszigeten, kiindulópontja a Sajkod melletti apáti templomromnál van, vége pedig a hajóállomásnál: kellemes, jelzett sétaút, amely elvezeti a turistát a felsorolt látnivalókhoz.
 
Több éves előkészítés, számtalan nemzetközi értékelés, minősítés után a természeti értékek védelmének elismeréseként, hazánkban harmadikként a Tihanyi-félsziget is elnyerte az Európa Diplomát.
 
 
(forrás: wikipedia.hu, iranymagyarorszag.hu)
 
 

Kabalasziget Magazin Online
 

 

octopustravel.com
A honlapot a Touristic Data System Kft. készítette  |  Minden jog fenntartva, 2009-2010  |  Médiaajánlat  |  Impresszum
 


általános információk  |  látnivalók  |  szálláshelyek  |  vendéglátóhelyek  |  utazási ajánlatok  |  egyéb szolgáltatások  |  térkép, navigáció  |  kapcsolódó linkek