Gyenesdiás.klublap.hu

Gyenesdiási látnivalók, térképek, szállodák, panziók, vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szolgáltatások

 

 


    
 

Gyenesdiási látnivalók

 


Gyenesi Szent Ilona templom
 
Az akkor még Keszthelyhez tartozó gyenesi szőlőhegy lakói már 1807-benelhatározták, hogy Isten tiszteletére kápolnát emelnek. Ekkor bontották el a Faludi Szent Erzsébet templom még álló romjait. Az építéshezazonban nem járult hozzá a község akkori földbirtokosa gróf Festetics György, ezért a köveket a község polgárai eladták, árát kamatra eltették. A gróf halála után fiához, Festetics Lászlóhoz fordultak, aki nemcsak megengedte a kápolna építését, hanem építési anyaggal is támogatta azt, ehhez területet is adott. Az egyházi tárgyakat és a templom összes felszerelését a gróf neje, a hercegnő és lánya Ilona grófnő készítették. A klasszicista stílusú templom másfél év alatt elkészült, 1826-ban Szent Ilona tiszteletére szentelték, ezzel állítva emléket László gróf Ilona lányának is. A félköríves szentélyea hajóval egyező szélességű. Kétoszlopos kapuzata fölött timpanon és kis torony látható. A kereszt a felszentelést követő évben került a toronyra.Az országban ez az egyetlen Szent Ilona templom.
 


Gyenesdiás Diási Havas Boldogasszony templom
 
A Havas Boldogasszonynak szentelt kápolnát 1894 okt. 14-én építették egy korábban ott állott kápolna helyére Radits Ákos budapesti műépítész tervei alapján. Az építési költségek nagyobb részét Dornyai Mihály hagyatékából fedezték. Az építési anyagok egy részét Festetics Tasziló gróf adta, míg a felszerelés költségeit Diás lakói fedezték. Az olasz reneszánsz stílusú, polikrom oltár Runggaldier József tiroli szobrász alkotása. (1914) Darnay (Dornyai) pince (Műemlék fabordás pince, magántulajdonban) A XVII. századból megmaradt boronapince a népi építészet eredeti, tipikus darabja. Mestergerendájában olvasható az 1644-es évszám. Amíg a faizás (fa szedése az erdőről) lehetséges volt, addig a vastag tölgyfákból faragott gerendákból építették a pincéket. 1800-ban azonban megtiltották, hogy a pincék ilyen módon való építésével az erdőkben kárt okozzanak, helyette más módszert ajánlottak (vályog, vesszőfonat). Sajnos hasonló pincéből mára alig maradt.
 


Gyenesdiás Mária szobor - Patrona Hungariae
 
A 71-es főút fölé magasodó dombon (ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre), fokozottan védett természetvédelmi területen áll a Patrona Hungariae szobor, amelyet 1990-ben szenteltek fel. Boldogfai Farkas Sándor alkotása Magyarország utolsó királynéjának, IV. Károly feleségének, Zitának emlékét is őrzi.
 


Pásztorház, Régészeti gyűjtemény
 
Korábban tipikus, népi építészeti emlék. A XIX. század közepén épült, mint a község csordásának szolgálati lakása. Az Önkormányzat tulajdona, első részében utazási iroda működik, hátsó részében régészeti-helytörténeti gyűjtemény van kiállítva.
 


Vitéz kereszt
 
A Vitéz keresztet Vitéz János és felesége Ságvári Anna állíttatta 1807-ben. Érdekessége, hogy felállításának évszáma rejtjeles formában van feltüntetve, azaz a latin szövegben rejlő római számok összeadásával kapjuk meg az 1807-et. A község területén több - további 16 db - kereszt található.
 


Nepomuki Szent János-forrás és szobor
 
2000-ben a Szent János-forrást felújították: vállalkozók, és a Forrásvíz Természetbarát Egyesület restauráltatta a forrás felett álló 1828-ban állított Nepomuki Szent János szobrot, kibővített területen a parkosítás mellett számos emlékfát is ültettek. A fák tövében elhelyezett emléktáblák őrzik Léczfalvi Sándor vízügyi mérnök - ő tervezte meg egykor a források hálózatba kötésének a rendszerét -, Darnay Dornyai Béla honismertető, valamint Talabér János papköltő emlékét.
 


Bálványos regős prés
 
A közel 150 éves regős típusú, kevésbé megőrzött díszes bálványos prést még Molnár Tamás nemeshetési polgár dédöregapja készítette. Azóta egy pincében pihent, és most a három hegyközségi település határában található. A prés szimbolizálja azt a hegyközségi múltat, ami még 50 éve is jellemezte a zalai Balaton-parti falvakat.
 
(forrás: gyenesdias.hu)
 
 

Kabalasziget Magazin Online
 

 

octopustravel.com
A honlapot a Touristic Data System Kft. készítette  |  Minden jog fenntartva, 2009-2010  |  Médiaajánlat  |  Impresszum
 


általános információk  |  látnivalók  |  szálláshelyek  |  vendéglátóhelyek  |  utazási ajánlatok  |  egyéb szolgáltatások  |  térkép, navigáció  |  kapcsolódó linkek