Balatonlelle.klublap.hu

Balatonlellei látnivalók, térképek, szállodák, panziók, vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szolgáltatások

 

 


    
 

Balatonlellei látnivalók

 


Az üdülőváros legszebb része a vasútállomás melletti, mediterrán hangulatú Szent István tér, és az innen induló sétány.
 
Balatonlelle A XI. századi bazilika helyén modern, vörös-homokkőből épült templom áll. A Kossuth utca és a 7-es főút kereszteződésénél zöldellő parkban áll az 1838-ban klasszicista stílusban épített Szalay-kastély (ma művelődési ház). Ez az épület ad otthont az Afrika Múzeumnak is.
 
A parkban helyezték el az 1200 férőhelyes szabadtéri színpadot és a városi könyvtárat is. A katolikus templommal szemközti dombtetőre épült a Jankovich-család barokk stílusú, 1812-ben átadott kúriája (ma iskola).
 
A Kossuth Lajos utcában egy 1700-as évek végén épült, szépen rendbehozott parasztházban találjuk a Kapoli Múzeumot. Itt láthatók idősebb és ifjabb Kapoli Antal somogyi pásztor faragómesterek munkái, valamint a Rodin-tanítvány, Ligeti Miklós szobrászművész alkotásai. A múzeum előterében, a művelődési házban, valamint a könyvtárban nyaranta időszaki képzőművészeti kiállításokat rendeznek.
 
A település büszkesége a városháza és a rendőrség esztétikus, látványos épülettömbje. Átadásra került a gyermek- és felnőtt élményfürdő park, amely a legváltozatosabb módon szórakoztatja a strandolókat. Megújult és díszburkolatot kapott a város centrumában a Szent István tér, valamint a belőle nyíló sétálóutcák. Az új, üdítő látványt nyújtó szökőkút esti díszkivilágítást kapott.
 
Balatonlelle A nyári szezonban szombat esténként orgonakoncerteken vehetünk részt a katolikus templomban. A Szent István téren amatőr művészeti csoportok tartanak előadásokat. Balatonlelle nyári rendezvényei közül kiemelkedik a Juliális, a Lellei Borhét Fesztivál és a Regionális "Kőttrétes" Sütőverseny. Népszerű program a Rádi Zenei Esték és a Ceasar-estek.
 
Lellétől mintegy 3 km-re déli irányban, szőlők között vezető úton lehet feljutni Kishegyre, ahol Szent Donát tiszteletére 1758-ban szentelt barokk kápolna várja a látogatókat. Vele szemben áll az 1700-as években épült vincellérlakás és pince. A kápolna körüli 136 hektáros Parkerdő kellemes, hűvös sétát ígér a nyári hőségben.
 
Gépkocsival, ill. gyalog (Irma-puszta és a halastavak érintésével) is elérhető Rád-puszta, ahol a Tetves-patak partján találjuk a XIII. században épült román templom feltárt romjait és néhány régi sírkövet. Itt láthatók a Festetics-család birtokaihoz tartozó uradalmi épületek is.
 
A pusztát övező lápos erdőt az érintetlen természet kedvelőinek ajánljuk.
 
(forrás: iranymagyarorszag.hu)
 
 

Kabalasziget Magazin Online
 

 

octopustravel.com
A honlapot a Touristic Data System Kft. készítette  |  Minden jog fenntartva, 2009-2010  |  Médiaajánlat  |  Impresszum
 


általános információk  |  látnivalók  |  szálláshelyek  |  vendéglátóhelyek  |  utazási ajánlatok  |  egyéb szolgáltatások  |  térkép, navigáció  |  kapcsolódó linkek