Balatonederics.klublap.hu

Balatonedericsi látnivalók, térképek, szállodák, panziók, vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szolgáltatások

 

 


    
 

Balatonedericsi látnivalók

 


Balatonederics Afrika Múzeum
 
Megalapítása a híres afrikakutató, neves vadász, néhai Dr. Dr. h.c. Nagy Endre érdeme, akinek a kastély sokáig vadászotthona volt
 
A múzeumban található közel 4 évtized gyűjtő-munkájának gyümölcse, a rengeteg európai és afrikai trófea. Itt láthatók a benszülöttek használati tárgyai, vadász és harci eszközei, az afrikai népek kultúráját reprezentáló bútorok, népművészeti tárgyak. Nagy Endre dolgozószobájában személyes tárgyai, kedvenc fegyverei és vadászfelszerelése látható.
 
A múzeumot, egy kisebb állatkert veszi körül, ahol megtalálható hazánk jellegzetes állatai mellett az afrikai élővilág számtalan faja. Emberközelben él a vaddisznó család, bivalycsorda, zebra, tevék. A páva és a gólya otthonosan mozog a legelésző dámvadak között. A múzeumtól kb. egy kilométerre az erdő aljában hatalmas bekerített területen szarvasok és őzek élnek természetes környezetükben.
 
Csodabogyós-barlang
 
A Balatonedericsi-fennsík keleti peremén nyíló barlang 3 kilométeres hosszúságával és dunántúli viszonylatban páratlan cseppkőgazdagságával hazánk egyik legújabb természeti kincsét jelenti.
 
Egy, már korábban is ismert kisebb üregből kiindulva, a folytatást elzáró omladék kibontásával 1990 őszén az Acheron és Labirint barlangkutató csoport jutott be a kiterjedt járathálózatba, amely nevét a környéken tenyésző, szúrós csodabogyóról kapta.
 
A barlang egyes szakaszai a bejárat szintje alá 100-120 méter mélységig nyúlnak, de a jelenleg is folyó kutatások tapasztalatai alapján még jelentős, eddig ismeretlen szakaszok felfedezésére számíthatunk.
 
Balatonederics A barlang felső-triász kori mészkőben alakult ki, a fennsík kiemelkedésekor képződött hegységszerkezeti törések, hasadékok mentén, mintegy 2 millió évvel ezelőtt. A helyenként tágas barlangtermek közül többet is gazdag cseppkőképződmények díszítenek. A barlang legszebb pontja a "Függőkert" 20 x 20 m-es csarnoka, ahol tucatnyi embermagasságú cseppkőoszlop társaságában függőcseppkövek ezrei pompáznak.
 
Pele-apó ösvénye
 
Gyermekeknek létrehozott tanösvény, ahol Pele urat, a nagy pelét hívják segítségül, hogy az apróságok is felfedezhessék az erdo megannyi apró titkát.
 
A 38 állomásból álló, 8.5 km hosszú ösvény, Balatongyörök és Balatonederics között, az erdei élohelyek természeti értékeit mutatja be. A tanösvény a térség ismert látogatóhelyeirol (Afrika Múzeum, Balatonederics-Ederics-hegy, Szépkilátó, Balatongyörök-Bélap-völgy) közelítheto meg. Az ösvény ismertetotáblái magyar és angol nyelvuek. A területrol és a tanösvényrol kiadvány is készült, amely 24 színes oldalon tárja fel a Keszthelyi-hegység természeti értékeit, valamit a tanösvény térképes útikalauza is egyben.
 
(forrás: balatonederics.hu, wikipedia.hu)
 
 

Kabalasziget Magazin Online
 

 

octopustravel.com
A honlapot a Touristic Data System Kft. készítette  |  Minden jog fenntartva, 2009-2010  |  Médiaajánlat  |  Impresszum
 


általános információk  |  látnivalók  |  szálláshelyek  |  vendéglátóhelyek  |  utazási ajánlatok  |  egyéb szolgáltatások  |  térkép, navigáció  |  kapcsolódó linkek