Balatonederics.klublap.hu

Balatonedericsi látnivalók, térképek, szállodák, panziók, vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szolgáltatások

 

 


    
 

Általános információk Balatonedericsről

 


Balatonederics város Veszprém megyében, a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. Területe ma három részből tevődik össze: a vasútvonal két oldalán húzódó őstelepülés, a gyógyforrások körül kialakult régi gyógyhely, valamint ennek két oldalához csatlakozóan a legújabb Füred üdülő/idegenforgalmi életét befogadó központok, szállók, kemping, üdülőtelep stb. térsége. Az egykori Balatonarács községet 1954-ben csatolták hozzá. Balatonederics "a Balaton északi partjának fővárosa", jelentős vitorláskikötő.
 


Fekvése, klímája
 
A község a Szigligeti-öböl északi-nyugati csücskénél, a Keszthelyi-hegység Sárkányerdő (420 m) nevű része alatt terül el a Sopron felé vezető műút mentén, kb. 1 km-re a vízparttól. Itt fedezték fel nemrég a csodálatos, cseppkő képződményekkel teli Csodabogyós-barlangot, mely a Dunántúl egyik legnagyobb cseppkőbarlangja. A község területei részét képezik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, ezzel is biztosítva természeti értékeink megóvását.
 
Balatonederics alatt fut össze a 71-es ill. a 84-es útvonal, mely nyugat felől itt éri el először a Balatont. Balatonederics Budapesttől 170 km-re fekszik. Szomszédos településeink: Balatongyörök, Szigliget, Hegymagas, Nemesvita, Lesencetomaj, Tapolca (10 km), a Sárkányerdő túl oldalán pedig Várvölgy, mely már Zala megyében található. Községünk Veszprém megye utolsó települése a 71-es út mentén, a falu szélében húzódik a megyehatár.
 


Balatonederics Története
 
Edelich a zalai vár földjei közé tartozott, melyet II. Endre király Miksa mesternek adományozott. Már a középkorban parókiális egyháza volt. Római katolikus temploma a XIV. század közepén olyan magaslatra épült, amelynek a helyén magányos római épület állt valamikor. Edericsen a római kor maradványai találhatók. A kockakövekből rakott római útjának nyomai azonban ma már nem nagyon láthatók. Az 1262. beli iratok megemlítik az Edelich-ről Villa Tumoyba vezető utat melyet ma is használnak.
 
Az Árpád korban nagyon kedvelt volt, hogy valamely település alapítójának, első birtokosának, vagy nevezetes lakosának személyneve jelölte magát a települést is. Az alapul szolgáló személynév minden bizonnyal szláv eredetű (Tegyük hozzá, hogy a hivatalos történetírás szerint. Mert amiről nem tudják honnan származik arra ráfogják, hogy szláv...-a szerk.).
 
1780-ban készült I. katonai felvétel szerint a község egy utcás, észak felé, és a mai Petőfi Sándor utcára merőleges telekosztásig terjedt. A templomot a jelenlegi helyén tünteti fel a térkép. A szőlőhegynek a faluhoz közeli részén mutat néhány kisebb építményt. A falu lakossága szőlőtermesztéssel és halászattal foglalkozott. Az 1870-es években azonban a filoxera Becehegyen és Edericsen a szőlő nagy részét teljesen kipusztította.
 
Néhány előkerült Kossuth bankó bizonyítja, hogy községünk fölött sem vonult el nyomtalanul az 1848-49-es szabadságharc. A község határában található a Fekete kastély, amelyet Nedeczky Jenő tervezett. Ő is 1848-as párti volt, és ezért bujdosnia kellett. Csak a kiegyezés után térhetett haza. Nemesvitán az akkori iskolamester szintén 48-as katona volt, és ő is bujdosásra kényszerült. Olaszországban is járt, és Kossuth Lajost is elkísérte Torinóba a száműzetésbe. Hazatérése után a szomszéd községben újból iskolamesteri állást kapott.
 
Balatonederics
 
Balatonederics születési anyakönyvét 1896-tól vezetik. A nemesvitai jegyzőséget 1903-ban Edericsre helyezték át. 1904-ben a község neve Balaton Ederics, később Balatonederics. Vasútja 1903-tól, villanya 1937-től van a községnek. 1939-ben 254 házat számoltak. A háború előtt a községnek szénkéneg gyártelepe volt, amely 1927-ben létesült. 1935-ben a gyár bezárt, de 1936-38-ig újra üzemelt. A részvénytársaság akkor leszerelte az üzemet. Az egykori gyárban a filoxera és a földi rovarok elleni védekező vegyszert állítottak elő, egészségtelen és robbanásveszélyes munkahelyeken. Szemtanúk allítják, hogy a gyár felett repülő verebek a felszálló gázok hatására leestek és elpusztultak. Amikor déli szél fújt, az egész községet fojtó kénszag árasztotta el, ami miatt a lakosok többször tiltakoztak. A gyár végül végleg bezárt, romjai ma is fellehetők.
 
A község német megszállása 1945. március 27-én ért véget. A szovjet csapatok Szigliget felől támadtak. A németek visszavonulásakor -március 23-án- 40 házat pusztított el a tűzvész. A lakosság a szőlőhegyi pincékben, bunkerekben és az erdőben talált menedéket. 1945-ben a Fekete Kastélyban székelt a Japán nagykövetség.
 
1949. augusztus 20-án alakult meg a Szabadság termelőszövetkezet 17 taggal. 1953-ban sokan kiléptek, de a nagyüzem nem hullott szét. A rendszerváltásig működött, jórészt változatlan formában Törekpusztán, a környék egyik legnagyobb termelőszövetkezetévé kinőve magát.
 
Az 1970-es években a község nagy fejlődésen ment keresztül. 80 telket parcelláztak, és 120 családi ház épült. Rendőri lakást és irodát építettek a körzeti megbízottnak. Ekkor Balatonederics már a környék központja. Itt székel a Körzeti Közös Tanács, közigazgatásilag ide van rendelve Nemesvita, Lesencefalu, Lesencetomaj, Lesenceistvánd. Villák, nyaralók, üdülők épülnek ezekben az évtizedekben, az idegenforgalom évről évre növekszik.
 
A fejlődés következő állomása a 80-as évek vége. Ekkor már a község valamennyi belterületi útja aszfaltozott, és önerőből néhány külterületi utat is megcsináltatnak a telektulajdonosok. A 90-es évek elején került megvalósításra a telefonhálózat teljes kiépítése. Közben új telkeket is parcelláztak a Bakosdomb nevezetű dülőben. Azóta itt sok új ház épült, és épül most is. Ezután a csatorna kiépítése következett (1998-ban adták át a teljes hálózatot), majd 1999. nyár elejére a vezetékes gáz is elkészült. Az építkezések folyamán tönkretett utakat újraaszfaltozták, aminek köszönhetően a környék egyik legjobb úthálózatával büszkélkedhet Ederics. A falun átmenő út felújítása 1999 július 30-án készült el, a parkosítás 2000. tavaszán folytatódott
 
A község általános iskolával, óvodával, orvosi és fogászati rendelővel, művelődési házzal, stranddal, futballpályával, rendelkezik, polgárőrség működik.
 
(forrás: balatonederics.hu, wikipedia.hu)
 
 

Kabalasziget Magazin Online
 

 

octopustravel.com
 

A honlapot a Touristic Data System Kft. készítette  |  Minden jog fenntartva, 2009-2010  |  Médiaajánlat  |  Impresszum
 


általános információk  |  látnivalók  |  szálláshelyek  |  vendéglátóhelyek  |  utazási ajánlatok  |  egyéb szolgáltatások  |  térkép, navigáció  |  kapcsolódó linkek