Balatonakali.klublap.hu

Balatonakali látnivalók, térképek, szállodák, panziók, vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, szolgáltatások

 

 


    
 

Általános információk Balatonakaliről

 


Története
 
Balatonakali, mint sok más parti település, az őskortól lakott terület. A halban gazdag Balaton, a dús vízparti legelők, a kellemes éghajlat kedvező adottság volt a mindenkori letelepedőknek.
 
Balatonakali Ásatások során előkerült tárgyak bizonyítják, hogy évszázadokon keresztül éltek itt kelták, rómaiak.
 
A mediterrán jellegű éghajlat kedvezett a szőlőtermesztésnek, a Balaton, s a parton húzódó erdősáv pedig a halászatnak, vadászatnak.
 
Az Árpád-házi királyok idején népesedett be ez a vidék. Szent István király a szent korona és a koronázási jelvények őrizetét a fehérvári őrkanonokokra bízta, akik ezen szolgálataikért hatalmas birtokokat kaptak. Közöttük volt Akali is. Közel egy ezredév alatt 44 őrkanonok kezében volt e táj. Előfordult az is, hogy bérbe adták, vagy éppen nem gondozták a birtokot.
 
Akali az öt Dörgicse területéhez tartozott. I. Endre király 1055-ben a tihanyi alapítólevélben említi a "Dergeche"-ket.
 
1333-ban már Hukuli-Degethe néven szerepel a pápai tizedszedok jegyzékében. A XIV-XVI. században, mint jobbágyfalut említik.
 
Akali 1531 előtt vált ki az egykor egységes Dörgicse területébol. A török hadak dúlásai során a falu elpusztult, majd 200 évig lakatlan volt.
 
A török utáni betelepítést is az egyház végezte. 1807-ben I Ferenc király a Kegyes Tanító Rend (piaristák) magyarországi tartományának adományozta Akalit. A teljes birtok 1945-ig, a földosztásig, a rend tulajdona volt. A határban egy nagyobb földbirtokos, és kisnemesek gazdálkodtak.
 
Balatonakali A község a Balaton-part keskeny sávján épült, közvetlenül a vízparton. Észak felé a hegy lankás oldalain a szőlők széles sávjai díszlenek, a magasabb pontokat a tölgyerdő sötét koronái színesítik.
 
"Olyan ez a táj, mint Olaszország déli partvidéke. Itt a tengert a Balaton ezerszínű tükre pótolja. A zöld erdő, a szőlők, a fehér présházak, s a szétszórt nyaralók azt az érzést keltik, mintha a Riviérán járnánk."
 
A hajdani egyutcás település (halászfalu) mára rendezett üdülőfaluvá fejlodött. Az állandó lakosok létszáma 700, nyaranta pedig közel 20 000-re gyarapodik az itt élő népesség.
 
Gondozott strand, parti sétány, hajókikötő, 3 nemzetközi kemping, nyári kulturális programok (Augusztus első felében: Balatonakali Nyári Fesztivál) horgászlehetőség, vízi sport szolgálja a szabadido kellemes eltöltését.
 
A vendéglők magyaros ízekkel, a szőlősgazdák a táj híres boraival, a magánszállások magyaros vendégszeretettel várják az ide érkezőket.
 
(forrás: balatonakali.hu)
 
 

Kabalasziget Magazin Online
 

 

octopustravel.com
 

A honlapot a Touristic Data System Kft. készítette  |  Minden jog fenntartva, 2009-2010  |  Médiaajánlat  |  Impresszum
 


általános információk  |  látnivalók  |  szálláshelyek  |  vendéglátóhelyek  |  utazási ajánlatok  |  egyéb szolgáltatások  |  térkép, navigáció  |  kapcsolódó linkek